Az additív gyártás az elmúlt évtized technológiai slágertémái közé tartozik, ipari alkalmazása egyre inkább a mindennapok részévé válik.

Az üzleti siker titka ma az olyan technológiák rutinszerű alkalmazása, amelyekről korábban még csak nem is álmodhattunk. Éppen ezért állandóan résen kell lenniük a gazdasági szereplőknek, hogy folyamatosan kövessék, megismerjék és elsajátítsák a szakterületükre betörő újdonságokat.

A világ egyik vezető elemző-tanácsadó cége, az amerikai Gartner minden évben nyilvánosságra hozza az új technológiákat beharangozó hype-görbéjét (a grafikon találó megnevezése magyarul felhajtást, hűhót, csinnadrattát jelent), amely az újítások körüli hírverésnek különböző fázisait különíti el. 2008-ban a 3D-nyomtatás már ott szerepelt a Connecticut állambeli elemzőcég hype-görbéjén, annak is az első fázisában 5-10 éves elterjedésre becsült technológiai ötletként. Egészen 2012-ig nem is moccant onnan, amikor is hirtelen a csúcsra ugrott: ebben az évben az additív gyártás lett az egyik legnagyobb figyelemmel övezett téma a technológia világában. Aztán a rákövetkező évre a vállalati berkekben végzett rétegről rétegre építkezés a napi használat szektorába került, és az évtized közepétől tulajdonképpen a mindennapok részévé vált.

A fejlődés azonban napjainkban is hatalmas a háromdimenziós nyomtatás terén, a kezdeti, elsősorban prototípus célú, meglehetősen szűk anyagválasztékból lassan készülő, kis méretű objektumoktól eljutott a minőségi fém alapanyagokból történő gazdaságos termelésig akár közepes sorozatokban vagy szélsőséges mérettartományban is.

Az ipari 3D-nyomtatás térhódításától a fémmegmunkálás sem tudja távol tartani magát, amint azt az idei hannoveri EMO világvásár látogatói is tapasztalhatták egy több száz négyzetméteres alapterületű különbemutatón. A vállalatok beruházásai egyelőre viszonylag visszafogottak, mert még szinte megbecsülhetetlenek a generatív gyártás hatásai és a vele elérhető eredmények. Meggyőző példák azonban bőven akadnak. Elsősorban a gépjármű- és a repülőgépipar területéről, ahol a következő években a sorozatgyártás gyors terjeszkedésére számítanak.

A háromdimenziós nyomtatás különleges szegmense az orvosi célra történő felhasználása. A pótlások, protézisek, sőt, szövetek, szervek nyomtatása az orvostechnika nagy vívmányai közé tartozik.

És hogy az EMO-n bemutatott újdonságokra visszatérjünk: egy német vállalat termékei az akár 1100 mm×1400 mm×1720 mm-es munkadarabok generatív előállítására alkalmas berendezések, amelyek egy kisebb változatával például a német vasút számára készítenek az öntvények alternatívájaként 3D-nyomtatott mozdonyalkatrészeket. Ezek a berendezések jól példázzák, hogy mára az új technológiával készíthető darabok mérethatárai meglehetősen kitolódtak a felsőbb tartományok felé, valamint hogy bizonyos körülmények között gazdaságosan lehet kritikus megbízhatósági követelményeknek is eleget tevő alkatrészeket gyártani.

Az additív gyártás fémmegmunkálási alkalmazásának egyik különlegessége, amikor maguknak a forgácsolószerszámoknak a készítésében alkalmazzák a hagyományos anyagleválasztásos eljárások helyett a speciális felrakó módszert. Több szerszámgyártó folytat kísérleteket és végez már konkrét szerszámgyártást gyorsan, gazdaságosan, nagyobb sorozatban is 3D-nyomtatással.  Máshol az egyedi szerszámok modelljét nyomtatják ki, mert az így készült darabon könnyebb észrevenni az esetleges tervezési hibákat.

Szerző: PPH Media | Starski

Recommended Posts