A Walter Innotime, az ipar 4.0 trendjébe illeszkedő digitális asszisztens világviszonylatban elsőként turbózza fel számítógépes módszerekkel a műszaki tanácsadási és a megrendelési folyamatot.

A Walter vállalatról köztudott, hogy évtizedek óta elhivatott a digitalizáció terjeszkedésének irányában az egyedi szerszámtervezéstől és -optimalizálástól a komplett megmunkálási stratégiák tervezéséig. A digitális alapú megoldások egyik legújabb képviselője a tavaly ősszel megjelent Walter Innotime rendszer, egy úttörő digitális asszisztens, amely a megmunkálás számítógépes tervezésének új szintjét képviseli. A webes alkalmazás különlegessége, hogy a Walter már meglévő támogató rendszereit intelligens interfészként összekapcsolja a cég szakembereinek műszaki kompetenciájával. Azaz az Innotime esetében a mesterséges intelligencia találkozik az emberi tapasztalattal.

Az adott megmunkálási feladathoz szerszámmegoldást kereső partnernek először regisztrálnia kell magát az Innotime rendszerben. Ezután mindössze néhány gyors és egyszerű lépésre van szükség az optimális szerszámozás megtalálásához. A megmunkálás tervezésének kiindulásaként a felhasználó a munkadarab valamilyen szokásos formátumú 3D-s modelljét drag-and-drop eljárással feltölti az applikációba. Válaszul a rendszer azonnali elemzést végez, és ajánlást tesz az optimális megmunkálási műveletekre: automatizmus határozza meg a leggazdaságosabb szerszámozást és a legkedvezőbb megmunkálási paramétereket a Walter portfólióján alapulva.


A digitális asszisztens jelenleg még a Walter mérnök-tanácsadóit is bevonja a tervezésbe. A rendszer javaslata alapján ők végzik el az eredmény finomhangolását, és állapítják meg a megmunkálóknak javasolt végső szerszámozást és paramétereket. A későbbi verziókban a tervek szerint teljes egészében a felhasználók kezébe adják az ajánlatok gondozását. Az eljárás a lehető legrövidebb időn belül lezajlik, bonyolult munkadarabok esetében is mindössze néhány nap, de akár csupán néhány óra alatt lehetséges a validáltan optimális megmunkálási folyamat kidolgozása. A helyes megmunkálási stratégia és szerszámválasztás végső soron jelentősen hozzájárul a munkadarabonkénti költség leszorításához.

Recommended Posts