A Walter AG pénzügyi igazgatójának, majd nem sokkal később elnökének és vezérigazgatójának történt kinevezéséig Christoph Geigges neve nem volt ismert a szerszámiparban. A mav (német munkavállalói képviselet) beszélt a fiatal és sikeres pénzügyi szakértővel a céljairól és a Walter növekedési stratégiájáról. Az interjút Frederick Rindle készítette.

mav: Hogyan kezdett Ön az új pozíciójában, a Walter AG elnökeként és vezérigazgatójaként?

Geigges: Már kereken tíz hónapja, hogy a vezérigazgatói pozíciót nem csak ideiglenesen töltöm be, hanem  teljes mértékben a Walter AG elnökeként és vezérigazgatójaként dolgozom. Azt ismertem fel elsőként: a pénzügyi vezető és a vezérigazgató feladatait egy személyben ellátni egy igen nehéz feladat, ez csak együttműködő csapatként sikerülhet. Ebből a szempontból rendkívül hálás vagyok kollégáimnak, amiért ilyen jól elvégeztük ezt a feladatot.

mav: A Walter előtt egy nemzetközi gyógyszeripari vállalat pénzügyi területén dolgozott a Közel-Keleten. Mit tud az ott szerzett tapasztalatok közül most a Walternél kamatoztatni?

Geigges: A legfontosabb, amit a jemeni, iráni és líbiai partnerekkel végrehajtott projektjeimben tanultam, az az ellenálló képesség. Ha az ember válságban lévő vagy polgárháborús országokban dolgozik, akkor gyorsan világos lesz számára: a mi hétköznapi kihívásaink egyáltalán nem olyan nagyok, mint ahogy először tűntek. Amit ebből magammal viszek, az a bizonyos mértékű higgadtság – még a nehezebb helyzetekben is.

mav: Mi volt annyira érdekes az Ön számára a szerszámiparban, hogy ezt a nagy szakmai váltást megkockáztatta?

Geigges: A Walternél különösen a megoldásorientált munkát tartom izgalmasnak. Mi az ügyfeleinknek ugyanis nem „csak” szerszámokat, hanem mindig megoldásokat kínálunk az adott alkalmazáshoz. Megoldásainkkal tovább ösztönözzük a fenntarthatóságot is. Műszaki szempontból természetesen még sokat kell tanulnom. Éppen ezért örülök annak újra és újra, ha női és férfi kollégáink hatalmas szakértelméből profitálhatok.

mav: Igazán jelentős változás volt a Walternél a standard szerszámtestek gyártásának áthelyezése a tübingeni törzsgyárból. Melyek a további tervek a tübingeni telephellyel kapcsolatban?

Geigges: Tübingen jelenleg a Walter székhelye és az is marad. Itt van az az egyedülálló lehetőség számunkra, hogy sok funkciót egy campuson egyesítsünk. Itt, Tübingenben egy helyen koncentrálódik a kutatás és fejlesztés, a termékmenedzsment, a világméretű forgalmazás és az egyedi szerszámok gyártása. A térbeli közelség és az ebből fakadó könnyebb együttműködés jelentős mértékben hozzájárul a Walter sikeréhez. A standard szerszámtestek gyártásának áthelyezésével székhelyünkön javítani tudjuk majd az épület- és területhasználatot és ennek eredményeként még hatékonyabban és fenntarthatóbban leszünk képesek gyártani és dolgozni. Ennek érdekében már több tervezőirodával felvettük a kapcsolatot.

mav: Ön szerint a németországi telephely még mindig versenyképes?

Geigges: Igen, teljes mértékben. Jelenleg egy teljesen egyértelmű trendet élünk meg: a globalizációtól a regionalizáció felé haladunk. Egyrészt általánosan fokozódik az akarat arra, hogy függetlenné váljunk például Oroszországtól vagy Kínától, másrészt a fenntartható gazdasági tevékenység részeként el kell gondolkodnunk az ellátási láncainkról is. Ezenkívül a célrégióban történő gyártás lehetőséget ad arra, hogy a piac elvárásaira rugalmasabban és dinamikusabban reagáljunk. És mivel a Walter számára a legnagyobb piac Németország, ezért már piacgazdasági szempontból is magától értetődő a németországi gyártás. Fontosabb azonban számunkra a Walter női és férfi munkatársainak szakértelme itt Németországban, amelyről semmi esetre sem akarunk és nem tudunk lemondani. Münsingenben található a legnagyobb és legmodernebb gyárunk, ahol a váltólapkák gyártása folyik. Annak érdekében, hogy a gyártási költségek szempontjából is versenyképes maradjon a németországi helyszín, mindenképpen fokozott mértékben kell az automatizálásba és a digitalizálásba fektetnünk, mert a globális versenyben a németországi telephely csak a folyamatos hatékonyságnöveléssel képes állva maradni.

mav: Gazdasági szempontból eddig milyen a 2023-as év a Walter számára?

Geigges: Jól indult 2023 számunkra, mivel az első negyedévben a növekedés szintje valamivel magasabb lett, mint a másodikban. Jelentősen erősítette a forgalomnövekedést a repülőgépipar fellendülése. Az év második felében hasonló növekedéssel számolunk, mint az elsőben, és összességében egyszámjegyű növekedést (annak középső vagy felső tartományában) várunk. Bár a német üzleti hangulatindex még borúsabbá vált, 2023-ban is szeretnénk nagyobb növekedést elérni, mint a piacon jellemző értékek, sőt, további piaci részesedéseket szerezni.

mav: Walter számára Észak-Amerika az utóbbi években erősen növekvő piacnak bizonyult. Milyen iparágaknak megy most különösen jól arrafelé?

Geigges: Az USA-ban a növekedés egyik legnagyobb mozgatórugója jelenleg egyértelműen a légi- közlekedés és űrrepülés. Ehhez jön még az, hogy az USA gazdasági politikájában jelenleg központi szerepet tölt be a nearshoring és onshoring (mint kiszervezési lehetőségek) témája és ezzel az USA-ból származó termékek a szomszédos országokban – mint Mexikó vagy Kanada – igen keresettek lettek. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a GWS Tool Group 2021-ben történt megszerzésével immáron 14 telephelyünk van Észak-Amerikában. A közeljövőben modernizáljuk a dél-karolinai Greerben található telephelyünket, ahol a Titex márkájú tömör szerszámokat gyártjuk majd. Ugyanott egy új technológiai központot is létrehozunk az amerikai piac számára.

mav: Hogyan fejlődtek a Walter szempontjából a további, különösen a német és az európai piacok?

Geigges: A nagyon jól fejlődött észak-amerikai piaccal összehasonlítva az európai és a német piac is kedvezően alakult. Európában az autóiparból érkezett megnövekedett rendelésállománynak örültünk, itt az egyértelmű növekedés Kelet-Európában következett be. Ázsia, de különösen Kína, jelenleg messze elmarad a várakozásainktól. Kínában a jövőben egyre inkább a komplett megoldásokat nyújtó vállalatként szeretnénk magunkat pozícionálni és – a kínai versenytársak egyre növekvő számára tekintettel – az általunk nyújtott, minőségi szempontból kiváló megoldásokkal reagálni.

mav: Hol lát még a Walter számára növekedési és fejlődési lehetőséget?

Geigges: Teljes termékpalettát kínáló vállalatként sok piacon vagyunk jelen erős szereplőként és ismert márkaként. Sok piacon azonban még nem vagyunk piacvezetők, itt még nagy növekedési és fejlődési lehetőséget látunk. A legfontosabb célágazatunkban, az autóiparban, például az alumínium megmunkálása területén a portugál PKD-szerszámgyártó, a Frezite megszerzésével erősítettük meg pozíciónkat.

mav: A Walternek Niefernben már van egy központja a PKD-szerszámok számára. Milyen új képességekre tehetnek szert a Frezite átvételével?

Geigges: A megvásárlás eredményeként számos szinergiát remélünk a Niefernben található Werner Schmitt- és a Trofa-i székhelyű Frezite-telephely között. Ezek közé soroljuk – a gyártási folyamatok javítása mellett – az ügyfélkapcsolatok további fejlesztését is. Biztos vagyok abban, hogy a Frezite és Werner Schmitt vállalatok know-how-jával a PKD-szerszámok területén ügyfeleinknek az alumínium megmunkálásához új, rendkívül érdekes megoldásokat tudunk majd kínálni.

mav: Lát még további területeket, ahol a Walter további cégfelvásárlással még tovább erősödhet?

Geigges: Folyamatosan keressük azokat az érdekes vállalatokat, amelyek a Walter már meglévő termékkínálatához jól illeszkednének. A GWS vállalattal már meg is tettük az első lépést az észak-amerikai piacon és el tudjuk képzelni azt, hogy az amerikai piacon még tovább erősödjünk. Ázsiában is el tudunk képzelni egy erősödést. Kínán kívül Ázsiában jelenleg még nincs gyártóvállalatunk. Itt például a japán piac rendkívül érdekes a számunkra. A PKD-szerszámok területén is látunk még további lehetőségeket, amelynek impulzust adhatna egy megfelelő vállalat felvásárlása.

mav:  A fenntarthatóság már hosszú ideje rendkívül fontos a Walternél. Fenntarthatósági stratégiájával a Walter 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is arany minősítést ért el az EcoVadis minősítő intézetnél. A Walter a már ismert felújítási szolgáltatása mellett egy új szolgáltatást is bevezetett az általa gyártott keményfém szerszámok számára. Hogyan is működik a keményfém újrahasznosítása?

Geigges: A szerszámok felújítási szolgáltatásával, ahogy az ismert, azt a lehetőséget kínáljuk, hogy utánélezéssel a keményfém szerszámaink eredeti minőségét állítjuk helyre. Egy nemrég publikált új tanulmányunk ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy a szerszámköltségek akár 50%-kal is csökkenthetők, ha egy szerszámot három alkalommal meg tudunk újítani. A keményfém újrahasznosítása a Walternél ezzel szemben egy teljesen új szolgáltatás, amivel – Németországon kívül – csak néhány vezető piacon indultunk. A csatlakozási felület szerepét az ügyfél felé egy online portál veszi át, ahol ügyfeleink azonnal láthatják, mennyi pénzt kapnak tőlünk a keményfém hulladékukért. Az egyedi fémhulladékárat folyamatosan a leszállított keményfém minőségéhez igazítják. Minél nagyobb értékű a keményfém a fémhulladékban, annál értékesebb természetesen a számunkra. A fémhulladékot a vállalatcsoporton belüli keményfém-szakértőknek, a Wolfram Bergbau und Hütten AG-nek adjuk tovább feldolgozásra, ahol is különböző újrahasznosítási eljárásokkal nagy értékű keményfém porrá alakítják. Számunkra ez az első lépés a körforgásos keményfémipar irányába.

Walter AG

Recommended Posts