A jövő márciusi Metav fémmegmunkálási szakvásár a fenntarthatóságot mint a jövő egyik kulcsmomentumát nemcsak az ágazatban állítja a középpontba, hanem a vásári infrastruktúrában is újraértelmezi a környezettudatosságot.

Fennállásának 40 éves évfordulójához érkezik 2020 márciusában a Metav fémmegmunkálás-technológiai szakvásár. 1980-ban a VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) tagvállalatai részéről érkezett a kezdeményezés egy, elsősorban az észak-európai térséget kiszolgáló nemzetközi szakvásár alapítására, amelynek helyszínéül azóta is a rendkívül erős ipari és ezen belül gépipari környezetnek számító német Észak-Rajna-Vesztfália tartomány székhelye, Düsseldorf szolgál. Természetesen az eltelt évtizedekben jelentős változáson ment át a szakvásár szakmai súlypontja, amely szorosan összefügg az iparban és a szerszámgépiparban felfedezhető legújabb trendekkel. Mind gyakrabban felmerülő témák a hálózatba kapcsolt termelés, a mesterséges intelligencia és az ipar 4.0 a közepes vállalatok igényeinek figyelembe vételével is.

Nem lesz ez másképpen jövő március 10. és 12. között sem. A 21. Metav áttekinti majd a gyártástechnológia teljes értékláncát, foglalkozik a szerszámgépektől a precíziós szerszámokon keresztül a gyártásközi méréstechnikáig, és kiemel olyan újszerű megközelítéseket, mint a felhőalkalmazások, az adatelemzés, az 5G-hálózatok vagy a gépi tanulás a jelenlegi állás szerint 22 országból érkező több mint 360 kiállító standjain a két évvel ezelőtti rendezvény számai alapján várt mintegy 27 ezer látogatónak.

A jelenlegi kedvezőtlen konjunkturális helyzet közel sem teremt ideális feltételeket a fémmegmunkálási ágazat számára. 2019 első három negyedévében a megelőző év hasonló időszakához képest 19 százalékkal csökkent az európai szerszámgépiparhoz beérkezett megrendelések mennyisége, ezen belül még nagyobb visszalépést, 23 százaléknyit volt kénytelen elkönyvelni a német szerszámgépgyártók közössége. A kilábalást a digitizációval összefüggő új üzleti modellek kidolgozása, a kihasználatlan lehetőségek felismerése, az optimalizálással elérhető eredmények, az adaptív folyamatláncok jelenthetik. A teljes ipar – kiemelten Németország – a jövőt érintően azonban egy másik döntő kérdés előtt is áll: hogyan lehet felelősségteljesen és gazdaságosan megteremteni az elvárt fenntarthatóságot? A szakemberek szerint a válaszhoz fontos impulzusokat adhatnak az intelligens gyártás aspektusai.

És hogy hogyan építi be a környezetudatosságot a saját működési környezetébe a fentiekről tájékoztatást adó vásárhelyszín? Megmutatja mindezt a Düsseldorfi vásárcsarnok nemrégiben átadott és a Metavnak is egyik helyszínéül szolgáló új 1-es vásárcsarnoka, amely elsősorban úttörő tervezésével és a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításával hívja fel magára a figyelmet. Az elsőt mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 158 méter hosszú, 77 méter széles, összességében több mint 12 ezer négyzetméteres területe alátámasztó oszlopok nélkül nyújt rendkívüli tágasságot a kiállítási standoknak, a építésük logisztikájának. Az energiatakarékosság érdekében elsőként alkalmaztak kizárólag LED-es világítást ennél a csarnoknál, de az optimális hatásfokon működő hűtés és fűtés, valamint a hővisszanyerő rendszer is a hatékonyságot szolgálja. A korszerű energiamenedzsment eredményei számokban kifejezve: az új építmény helyén korábban állt két, de összességében kisebb csarnokkal összehasonlítva évi 5000 tonnányi szén-dioxid kibocsátását lehet megtakarítani, az áramigény 20 százalékkal, a fűtési energiafelhasználás pedig 30 százalékkal csökken.

Forrás: VDW, Messe Düsseldorf

Recommended Posts