Rohamléptekkel halad a szerszámgépek felhasználói felületéhez kapcsolódó, az OPC egységes struktúráján alapuló Umati szabvány fejlesztése a magasabb szintű IT-rendszerekhez való csatlakozáshoz.

Az ipar 4.0, a digitális gyártás keretei között a szerszámgépeknek nagy sebességen kell tudni kommunikálni a fölérendelt, illetve a vevőknél, így például a meghatározó autóipari konszerneknél lévő IT-rendszerekkel. Ehhez nem elég egy nagy sebességű kommunikációs protokoll, hanem a termelőberendezéseknek, szerszámgépeknek megfelelő egységes és szabványosított interfészre van szükségük. Mintegy két évvel ezelőtt a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) nyolc ismert szerszámgépgyártóval és a vezérlések jelentős beszállítóival összefogva kezdte meg az Umati (universal machine tool interface) alapjainak lerakását.

Az Umati kidolgozásának 2017-es elindulásától az átvitel kommunikációs standardjául kijelölt OPC UA is hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára kvázistandarddá vált az ipari kommunikációban. Az OPC egységes struktúráján alapuló Umati szabvány neutrális és nyitott kapcsolatot biztosít a gépeknek a magasabb szintű IT-rendszerekkel, ami egyben az ipar 4.0 sikerének előfeltétele. Csak ezután lehet a különböző vezérlőrendszereket használó gépgyártók adatait az ERP- és MES-rendszerekbe vagy a felhőbe továbbítani. A következő lépésben az adatok feldolgozása vagy kiértékelése történik, ezáltal képezik új szolgáltatások és funkciók alapját.

Az Umati által támogatott kapcsolat a hozzáadott értékek és az új üzleti modellek kulcsának tekinthető az ipar 4.0 keretei között. Különösen a kis- és középvállalkozásoknak fontos, hogy képesek legyenek hatékonyan csatlakoztatni a gépeket, mivel így tudnak majd részt venni az új IoT-fejlesztésekben. Ez segíteni fog nekik abban, hogy a napi üzletvitelben a kulcskompetenciájukra tudjanak összpontosítani.

Az egységes gépinterfész vonatkozásában mostanáig több mint húsz felhasználási esetet határoztak meg. Szerepel köztük többek között a gyártás gyors áttekintése, a program előrehaladása és a gépstátus követése, a gyártási utasítások kezelése, hibastatisztika készítése és a működési státus megjelenítése idővonal mentén.

Az Umati szabványának kidolgozása a szakértők véleménye szerint még ebben az évben befejeződhet, a még hátra lévő számos egyeztetés után megjelenésének reális idejére 2020 eleje adható meg. Az első alkalmazások azonban már korábban megjelenhetnek. Az Umati gyakorlati működését a kezdeti lépésektől számítva jó két év elteltével és sok emberi munkahónap ráfordítás után a szeptemberi EMO fémmegmunkálási világvásáron is közelebbről megtapasztalhatták az érdeklődők. Hannoverben a VDW több mint hetven nemzetközi partnerével együttműködve jó száz gépen demonstrálta pilotprojektek keretében a szakembereknek a lehetőségeket.

Forrás: VDW

Recommended Posts