Ha Bridgestone-t mondunk, mindenki elsősorban az autógumikra gondol. De számos más high-tech alkalmazása is van a cég által fejlesztett műszaki gumiknak. Így például gumi rengéscsillapító elemek segítségével fogják védeni a 2020-as tokiói olimpia egyes helyszíneit a földrengések ellen.

A Bridgestone olyan speciális rengéscsillapító technológiát szállított a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok két újonnan épült helyszínéhez, amely a földrengések hatásai ellen védi az épületeket. A két épület közül a Tokyo Aquatics Centre az úszás, a műugrás és a műúszás versenyeinek, az Ariake Arena pedig a röplabda és a kerekes székes kosárlabda mérkőzéseinek ad majd otthont. Mivel ezeken az eseményeken több tízezer szurkoló vesz majd részt, a Tokióban gyakori földrengésekkel szembeni védelmük kiemelten fontos.

A rengéscsillapító elemek gumiból készült rugalmas, de nagy teherbíró képességű épületszerkezeti alátámasztások, amelyek hozzájárulnak a szeizmikus rengések terjedésének mérsékléséhez, és megakadályozzák, illetve csökkentik az épületek károsodásának esélyét földrengés esetén. A speciális, 600 mm és 1800 mm átmérőjű rengéscsillapítókkal ellátott két új épület befejezése 2019 végére várható. A szakemberek a szeizmikus rengéscsillapító elemeket nem az épületek alapjába, hanem a tetőszerkezet alá építik be, ami hozzájárul a tetőszerkezet alátámasztó elemeire nehezedő teher csökkentéséhez. Ezt a beépítési módot gyakran alkalmazzák csarnok- vagy nagy kupolás szerkezetekkel rendelkező létesítményekben, például sportarénákban.

Japán a világ egyik legföldrengésesebb területén fekszik. Felsorolni is nehéz lenne azon földrengéseket, amelyek az idők során a szigetországban komoly pusztítást okoztak. 1923-ban a nagy kantói és az azt követő tűzvész egész Tokiót elpusztította, nincs 1923 előtti épület a városban. Szinte minden évben keletkezik M 6,5-7-es magnitúdójú rengés Japán valamely részén. A kisebb (M<5) rengések szinte mindennaposak, nehéz úgy eltölteni egy hetet Japánban, hogy ne éreznénk egyet-kettőt belőlük. Japánban a földrengésre való felkészülés, a földrengéstűrő építkezés évtizedek óta folyik, ennek eredménye, hogy az utóbbi évtizedekben már a nagyobb földrengéseket is viszonylag kisebb áldozatok árán vészelik át. Más kérdés, hogy egy M 9-es erősségű földrengés több M>7-es és közel ötven M>6-os utórengéssel, mint amilyet a 2011-es fukusimai atomkatasztrófánál mértek, nem lehet következmények nélküli. Azonban a katasztrófa jelentős részét nem közvetlenül a földrengés okozza, hanem az azt követő szökőár. A fukusimai földrengéskor is az atomreaktorok blokkjait rendben lekapcsolta az automatika, a korszerű építésű magas házak pedig még az epicentrumhoz legközelebb eső területeken sem omlottak össze.

A tokiói székhelyű gumiipari óriásvállalat 1984 óta fejleszti és gyártja rengéscsillapító technológiáját Japánban. A Bridgestone földrengés-csillapítóit ma már számos létesítményben alkalmazzák Japánban és világszerte, köztük olyan kiemelkedő történelmi épületekben, mint a tokiói pályaudvar és a Los Angeles-i városháza, valamint a katasztrófa-elhárítás épületeiben, kormányzati épületekben, kórházakban, irodaépületekben, plázákban, illetve lakóépület-komplexumokban.

Forrás: Bridgestone

A Tokyo Aquatics Centre látványterve

Recommended Posts