2019 második negyedévében a német szerszámgépgyártás beérkezett megrendelései 22 százalékkal voltak alacsonyabbak a megelőző év azonos időszakához képest.

A Német Szerszámgépgyártók Szövetsége megbízásából végzett felmérés szerint a német szerszámgépgyártókhoz az idén áprilistól júniusig terjedő időszakban jó egyötödével kevesebb megrendelés érkezett be, mint az erősnek számító 2018 tavaszán. Ezen belül a belföldi megrendelések 28 százalékkal estek vissza, a Németországról kívülről érkezőknél pedig 18 százalékpontos csökkenést regisztráltak. 2019 első félévében összességében 21 százalékkal mérséklődtek a szerszámgépekre leadott igények, ami a belföldi megrendelések tekintetében 19, a külföldieknél pedig 23 százalékos zsugorodást jelent.

A jelentős csökkenést Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezetője úgy kommentálta, hogy a jelenséget nem lehet egyértelműen csak annak a számlájára írni, hogy a gép- és berendezésgyártás beruházásai világszinten visszafogottabbá váltak. A szerszámgépipar nem tudja függetleníteni magát azoktól a gyakran emlegetett politikai okoktól sem, amelyek az egész világgazdaságban turbulenciákat keltenek.

Tisztán ipari beruházási javak szállítójaként a szerszámgépgyártó ipar erősen kitett a legnagyobb felvevő ágazatok, így a gépgyártás és az autóipar igényei ingadozásának. Ez a két húzóágazat pedig megsínyli például a járművek új hajtástechnológiájára való átállási folyamat elhúzódását, ami bizonytalanságokat kelt, és a beruházását visszafogását vonja maga után. Az úgynevezett euróországok még viszonylag jól tartják magukat, hiszen az innen érkező megrendelések „csak” 5 százalékkal, míg a máshonnan befutók 28 százalékkal csappantak meg az első hat hónapban.

A német szerszámgépgyártás egyébként a gépgyártás öt legnagyobb szektora közé tartozik országában, és mivel valamennyi iparág fémmegmunkálása számára szállít gyártástechnológiát, nagyban hozzájárul az ipari innovációkhoz és a termelékenység növekedéséhez. Az ipari termelésben betöltött kulcsszerepe miatt fejlődése a teljes ipari gazdasági teljesítmény dinamikája fokmérőjének tekinthető. 2018-ban éves átlagban az ágazat mintegy 73 500 foglalkoztatottnak adott munkát Németországban, akik 17,1 milliárd euró értékben állítottak elő gépeket és nyújtottak szolgáltatásokat.

 

 

Forrás: VDW

A német szerszámgépgyártó iparhoz érkező megrendelések alakulása

Recommended Posts