Az ország első Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központja (FIEK) Győrben készült el, ettől a tanévtől az oktatók és a diákok az egyetem és az ipar közös kutatásain és fejlesztésein dolgozhatnak itt.

Kutatás-fejlesztési és innovációs célú pályázati konstrukciók keretében a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKIH) koordinálásával nyolc, az ország különböző régióiban elhelyezkedő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) kialakítását határozták el. Célkitűzéseiket tekintve az új központok – az adott konzorcium résztvevőinek szakértelmére alapozva – járműipari, agrárinformatikai, molekuláris biológiai, anyagtechnológiai, növénytermesztési, valamint az infokommunikációs, gyógyszeripari és energetikai fejlesztésekre szakosodnak, hogy új lendületet adjanak a régiókban már létező felsőoktatási és ipari kutatás-fejlesztési tevékenységnek.

Az első ilyen központot a közelmúltban adták át Győrben, az Audi Hungaria, a Széchenyi István Egyetem (SZE) és a győri önkormányzat együttműködésével létrejött komplexumot az új tanév kezdetével vehették birtokba. A tervek szerint a kontinens élvonalába tartozó tudással rendelkező autóipari mérnököket képzik majd itt, valamint a 4700 négyzetméter alapterületű, három épületből álló központ ad majd helyet a győri egyetem és az ipar közös munkáinak, logisztikai kutatásoknak, hagyományos és elektromotorokhoz, valamint turbófeltöltőkhöz kapcsolódó kutatásoknak, továbbá a térség kis- és közepes vállalkozásainak nemzetközi megjelenéséhez szükséges fejlesztések is itt kapnak helyet.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban már folynak olyan kutatási projektek, amelyek az Audi Hungariával karöltve indultak el. Ilyenek a súrlódástani és emissziós vizsgálatok, virtuális valóság alapú megoldások kutatása az autóiparban, valamint matematikai kutatások.

Az autóipar részéről érkező kihívásokat a Walter is folyamatosan nyomon követi, és forgácsolószerszámainak innovatív továbbfejlesztéseivel megfelel a könnyűszerkezetes anyagok, a speciális ötvözetek megmunkálása legkritikusabb igényeinek is. A sorozatgyártás költséghatékonyságát többek között az új CBN-váltólapkákkal lehet növelni.

Forrás: NKFI

Recommended Posts