2019 utolsó negyedévében a beérkező megrendelések az előző évhez képest 20 százalékkal csökkentek, és idénre közel ilyen termelés-visszaeséssel lehet számolni. Gyors javulás nem várható, de a kiútkeresést segítheti a digitalizáció és a fenntarthatóság.

 A tavalyi év negyedik negyedévéről beérkezett jelentések feldolgozása után kiderült, hogy a német szerszámgépipar megrendelései éves szinten több mint ötödével (22 százalékkal) apadtak 2018-hoz képes, és ennek alapján a VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) régen nem látott, 18 százalékos termelés-visszaesést vár 2020-ra ebben a kulcsfontosságú iparágban. A gépekre leadott igényekben már 2018 második félévében visszafogottságot lehetett érezni, de a negatív irány igazából 2019-re erősödött fel. A legutóbbi negyedévben regisztrált 20 százalékos visszaeséssel végleg elolvadt a szerszámgépgyártóknál rögzített megrendelésállomány, és ez meghatározza majd a 2020-as év eredményeit is.

Összességében azonban az említettek ellenére sem zárt rossz évet tavaly a német szerszámgépipar, a várakozáson aluli, mindössze 1 százalékos visszalépés mellett közel 17 milliárd eurós forgalmával megközelítette a 2018-as rekordszintet. A fő húzóerő 16 százalékos növekedésével a Németországon belüli kereslet volt, miközben az export 9 százalékkal csökkent (ebből a legnagyobb piacok, így Kína és az USA –13, illetve –15 százalékkal vették ki a részüket, miközben az európai export 5 százalékkal mérséklődött).

A kapacitáskihasználtság 2020 januárjában 81,5 százalékos volt.

A beruházásokra való hajlandóság lanyhulása számos okra vezethető vissza, a szakemberek szerint ezek közé tartozik a ciklikus konjunkturális gyengélkedés, a globális politikai és kereskedelmi turbulenciák, az ipari átalakulás a klímacélok teljesítése érdekében, az autóipar szerkezetváltása és legújabb a ma még fel sem becsülhető hatású koronavírus-járvány. A kisebb felvevőpiacok (így Európában Szlovákia, Magyarország és Lengyelország) viszonylagosan nagyobb beszerzési kedve nem ellensúlyozza a nagyok erőtlenségét.

Ugyanakkor az ágazati vezetők bíznak abban, hogy a 2020-as visszafogott év után megindul a megrendelésállomány növekedése és a termelés – igaz, lassú – felfutása. A nehéz idők azonban jó alkalmat teremtenek a vállalatoknak arra, hogy újra „magukra találjanak”. A legnagyobb esélyt erre a digitális hálózati szerkezetek kiépítése, az új üzleti modellek bevezetése nyújtja. A hatékonyabb termelés elősegíti a fenntarthatóságot, és utat nyit a körkörös gazdaság felé. Alapvető technológiák ehhez a gépek között átfogó kommunikáció, a vezeték nélküli hozzáférés a valós idejű információkhoz, mivel ezek jelentik a gyártási folyamatok, kapacitások, energia- és alapanyag-felhasználás optimalizációjának kulcsát.

Forrás: VDW

Wilfried Schäfer, a VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) igazgatója egyelőre nem bízik gyors felfutásban
A német szerszámgépiparhoz beérkezett megrendelések húsz év távlatában

Recommended Posts