180 ezres látogatói szám, 4400 kiállító, termékújdonságok százainak bejelentése, majdnem 270 ezer négyzetméternyi kiállítási terület, 220 ezret meghaladó médiaemlítés – már a számai is lenyűgözőek az évente megrendezett Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) szórakoztatóelektronikai világvásárnak.

Idén január 7. és 10. között árasztották el a világot a cégek újdonságaikkal az amerikai Nevada állam legnépesebb városában, köztudottan a világ egyik legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központjában. Az eseményről akárcsak megközelítően is teljes áttekintést adni lehetetlen, de egy-egy terület kiemelkedő fejlesztéseivel érzékeltetni lehet a kimeríthetetlen témagazdagságot.

A számítógépek és a kijelzők új korszakát villantotta meg a CES 2020. Sláger volt az összehajtható PC-k és kijelzők választéka, amelyekkel hatékonyabb a munka és az együttműködés. Így például a Lenovo egy laptopot mutatott be, amelyet a cég „a világ első összecsukható PC-jének” nevez. 13,3 hüvelykes képernyőjét ki lehet hajtani, mint egy könyvet. Kihajtva a ThinkPad X1 Fold nevű eszköz egy normál táblagép 4K-s OLED (szerves fénykibocsátó diódás) képernyővel. Külső mágneses bluetooth-billentyűzettel van ellátva, amelyet az eszköz oldalába építettek be, onnan szükség esetén előhúzható, és amellyel a Fold „megtörve” szokásos laptopként is használható.

A világ első összecsukható PC-je

Az idei CES a 8K televíziók dömpingjét hozta. A 8K a kijelzőtechnológiában azt jelenti, hogy egy termék képes legalább 7680×4320 képpont felbontású álló- vagy mozgóképek megjelenítésére, ez pedig pontosan négyszerese a ma elterjedt 4K-nak. Többek között a Samsung is Las Vegasban mutatta be következő generációs QLED 8K képernyősorozatát, amely különleges innovatív megoldásokkal teszi még teljesebbé a televíziózás élményét. Kivételes képminőséget kínál, és egyedülálló módon csatlakoztatható az okosotthonok rendszeréhez.

Mesterséges intelligenciával még jobb minőségű audio-, videós és okosmegoldásokat kínál

A mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt működés trendje sem hagyta érintetlenül a CES-t. A Boschnak a vásár innovációs díját elnyert MI-megoldása az orvosi diagnosztikát segíti. A Vivascope az eszközbe épített mesterségesintelligencia-algoritmus segítségével gyorsan diagnosztizálja a sejtek formáját, alakját és struktúráját, kategorizálja őket, és a legkisebb elváltozásokat is észleli. Segítségével a betegek rövidebb idő alatt és pontosabb eredményhez juthatnak. Az eszköz már több mint 30 ezer képet és 9 millió különálló sejtpontot ismer, minden egyes sejtből 165 különböző jellemzőt képes elemezni 15 perc alatt. Több mint 30 lehetséges betegségről, klinikai rendellenességről tud információval szolgálni.

Ha valaki az év egyik felében ki tudja váltani elektromos rollerrel az autót a napi ingázásban, a döntés nemcsak a környezetre és a forgalomra, hanem a pénztárcára is jó hatással lesz. A CES-en debütált Unagi elektromos roller dupla motoros kivitele jelentősen több teljesítményt és nyomatékot (1000W, 32 Nm) kínál, mint a piac legtöbb szereplője. A helyenként karbon, máshol alumínium felépítésű roller könnyen összecsukható, szimpla motoros, hátsókerekes változata nagyjából 10 kilót nyom, de a dupla motoros kivitel is 12 körül marad. Az összkerekes modell egyébként leginkább gyorsulásban tud többet, végsebességben mindkét Unagi 27 km/h körült nyújt, és a 25 km körüli hatótávjuk is nagyjából megegyezik. Tölteni körülbelül 5 óráig kell egy teljes lemerülés után.

Konfigurálgathatjuk kedvünkre mindenféle színnel és mintázattal

És hogy az okos háztartási gépekről is ejtsünk szót, az LG CordZeroThinQ robotfelmosója új szintre emeli az automatikus padlótisztítást. Két elülső kamerájának segítségével képes pontosan feltérképezni környezetét, ezáltal elkerüli az ütközést a bútorokkal és a háziállatokkal. A My Zone applikációval a felhasználók pontosan megadhatják, hogy a ház mely területeit szeretnék kitakarítani a gép segítségével. Ráadásul, akik egyben a gyártó R9 kiegészítő jelzésű robotporszívó tulajdonosai is, azok a két takarítóeszközt Wi-Fi hálózaton keresztül összekapcsolhatják, így egy olyan átfogó takarítási megoldást kaphatnak, amelyre a szomszédok is csak irigykedni fognak. Amint az R9 befejezte a porszívózást, értesíti a CordZeroThinQ robotfelmosót arról, hogy a ház mely területei igényelnek felmosást.

A robotfelmosó a legnehezebb takarítási feladatokat is elvégzi

Forrás: Lenovo, Samsung, Bosch, Unagi, LG

Recommended Posts