Vagyis inkább robotszemet! A különféle sportágakban egyre több technikai segédeszközt vetnek be a bírói tévedések elkerülésére, a teljesítmény minél objektívebb megítélésére, a mély elemzésekre vagy egyszerűen a nézői élmény fokozására. Mára a digitalizált, akár mesterséges intelligencián alapuló megoldásoké lett a főszerep. Szemezgetés robotmegoldásokból a futballtól a szertornáig.

Az ezredfordulóig legfeljebb a televíziós közvetítések miatt megnövekedett számú és típusú kamerák jelentették a technológiai innovációt a labdarúgásban. A négy évvel azelőtt már bemutatkozott gólvonal-technológia a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon egy még okosabb verzióval kapott teret. Az elektronikus gólbíró hivatalosan nem ítél találatot, csak azt jelzi, hogy a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon. A rendszer ezt a két kapufa közötti alapvonal alá illesztett vezetékek indukálta mágneses mező, a labdába helyezett szenzor, valamint az alapvonali kamerák segítségével számítja ki – ha a labda a gólvonal mögött tartózkodik, arról egy másodpercen belül üzenetet kapnak a gólbírói pozíciót betöltő asszisztensek.

A kétévnyi tesztüzem után szintén ugyanezen a világbajnokságon élesített videobíró (video assistant referee, VAR) tulajdonképpen a pálya minden szegletére rálátó kamerarendszer, amelynek révén a legapróbb történés sem marad rejtve. Egyelőre mindössze a gólok, a tizenegyesek és a piros lapok eldöntésére korlátozódik a videobíró – pontosabban a monitorok előtt egy külön stúdióban ülő videoasszisztens – hatásköre.

Az amerikai Zebra Technolgies a foci egy másik ágára fókuszál. Egyedi helymeghatározási megoldása a sport világának mélyebb megértését, ezen belül pedig elsősorban az amerikai futball mérkőzéseinek elemzését  segíti. A cég által kifejlesztett rendszer révén a sportolók játékának és a mérkőzések egészének valós idejű elemzésére nyílik mód. Már a 2015-ös szezonban több mint 330 amerikai focimeccset mértek a Zebra technológiája révén, a Super Bowl alatt pedig több százmillió néző élvezhette ennek azonnali gyümölcseit. Azóta 31 amerikai stadion mellett – az amerikaifutball-mérkőzések idejére – a londoni Wembleyben is felszerelésre került a rendszer. A vállvédőbe épített RFID-chipeknek köszönhetően a játékosok minden megtett mozgása részletesen elemezhető, és ezzel a statisztikák és elemzések új generációja született meg.

Az emberi tévedések jelentős mértékben befolyásolhatják a pontozást a tornasportban, a legmodernebb technológia, egy pontozórobot segítségével viszont tettek egy lépést az igazságosság felé. A mesterséges intelligencia először az októberben megrendezett stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon segítette a zsűri munkáját. A japán Fujitsu cég által tervezett technológia lényege, hogy harminc – alig észrevehető – szürke dobozt helyeztek el a versenyterületen, amelyek háromdimenziós lézerérzékelőkkel nyomon követik a tornászok mozgását. Az adataik egy központi rendszerbe kerülnek, ott a mesterséges intelligencia elemzi a test helyzetét, sebességét és a szögállásokat, ezzel segítve a pontozók dolgát. A mesterséges intelligencia két esetben állt a bírók rendelkezésére Stuttgartban. Egyrészt a nehézségi értéket jelző pontszámok megerősítésére, másrészt amikor jelentős eltérés volt a zsűritagok pontjai között. Ráadásul egyelőre csak a lólengés, a gyűrű és az ugrás versenyeinél használják. A világbajnokság előtt több száz tornász vett részt egy olyan analízisen, amely során rögzítették a testük és a mozgásuk adatait, hogy az elemzés a verseny alatt a lehető legpontosabban folyhasson.

Egyébként a tokiói olimpia szervezőbizottsága elindította az „Open Innovation Challenge” névre hallgató technológiai versenyt. A résztvevők bármilyen típusú technológiai alkalmazás prototípusait kidolgozhatják, ideértve a mobil-, a webalapú vagy a robotalkalmazásokat is. A projekt célja a sportesemények jövőbeli nézői élményének fokozása és a játékok innováció iránti elkötelezettségének hangsúlyozása.

Szerző: PPH Media | Starski

A lézeres érzékelők a nézői élményt is fokozhatják a jövőben, kísérleteznek azzal, hogyan lehet beépíteni az adatokat a televíziós adásokba.

Recommended Posts