Mégpedig robotprogramozásban. November 8–10. között Győrben csapott össze 74 ország legügyesebb és legkreatívabb 8–25 év közötti robotprogramozója.

Sikeresen lezajlott az Edutus Egyetem szervezésében a XVI. World Robot Olympiad világdöntője, amelynek győri helyszíne nemcsak az első hazai megrendezést jelentette, de még csak Európában sem tartották ezideig egyetlen alkalommal sem a rangos eseményt. A 2019-es döntő rendezésének jogáért való küzdelemben Montrealt előzte meg a Rába-parti város. Csak hogy érzékeljük, mekkora rendezvényről van szó, a győri világdöntőre 65 országból közel 2700 résztvevő, köztük 1200 versenyző érkezett négyszáznál több csapatot képviselve. A területi válogatókon pedig ezeknél nagyságrendileg nagyobbak voltak a számok.

A World Robot Olympiad (WRO) egy olyan nemzetközi oktatási program, amelynek célja, hogy a fiatalok számára népszerűvé tegye a természettudományos tárgyakat, és felkeltse az érdeklődést a mérnöki vagy informatikai szakmák iránt. A verseny tulajdonképpen egy tudományos esemény, amely a nagy sportrendezvények izgalmát is kínálja, miközben a Lego Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával kell megküzdeniük a fiataloknak hat korosztályban.

A versenyen több kategóriában mérkőznek meg a fiatalok. A Regular osztály lényege, hogy a fiatalok előre megkapják a feladatot – amely az egész világon egységes –, így előre megépíthetik és tesztelhetik a robotokat, de azoknak a versenyre teljesen szétszerelt állapotban kell megérkezniük. Ekkor azonban egy meglepetésszabályt kapnak a versenyzők, amely váratlan helyzet elé állíthatja őket. A győri döntőben az okos személyszállítás, az okos világítás és az okos hálózat témakörében egy előre megadott versenypályán kellett automatizáltan végigmenniük meghatározott feladatot teljesítve a robotoknak.

A focikategóriában olyan robotokat kell megalkotni, amelyeket labdarúgásra programoznak, és értelemszerűen az a csapat nyer, amelynek a robotja több gólt rúg.

Az Open kategóriában egy évente változó témában feladatot végrehajtó robotot kell alkotni. Idén az okos kormányzás, az okos munkahely és az okos oktatás témakörében általuk megálmodott projektet kellett prezentálniuk a fiataloknak angol nyelven. Ehhez egy 2 méterszer 2 méteres stand állt rendelkezésükre, amelyet saját kreatív elképzelésük alapján készíthettek elő.

Az eddig említett kategóriák elsősorban általános és középiskolás fiataloknak szólnak, míg az ARC (Advanced Robotics Challenge) tárgykör már az egyetemistákat, főiskolásokat célozza, és összetettebb feladatok elé állítja a fiatal tudósokat. A kategória résztvevői ebben az évben az okos üvegházon belüli feladatok ellátására alkalmas autonóm robotokat építettek. Itt a robotok már alumínium alkatrészből épülnek össze, és méretileg is jóval nagyobbak. A megoldandó feladatok is nehezebbek, komplexebbek, illetve a robotok programozása is csak kódolással lehetséges.

Magyarország 2014-ben csatlakozott a WRO-hoz, akkor még csak 11 csapattal, míg az idei nemzeti döntőben már 135 csapat vett részt. A világdöntőn végül is hat csapat képviselte hazánkat. A legjobb eredmény pedig két csapathoz fűződik, amelyek egyaránt 5. helyezést értek el kategóriájukban. A 2020-as világdöntőt Kanada szervezi majd.

Forrás: WRO

Rendkívüli izgalmakat hoztak a robotfoci-kategória mérkőzései

Recommended Posts