A fenntarthatósághoz digitális innovációkkal, mesterséges intelligencia alkalmazásával is hozzá lehet járulni – erre már több jó példa létezik.

A mesterséges intelligencia (AI) szisztematikus bevezetése a gyártásba többé a forgácsolószakma képviselői számára sem csupán jövőkép, hanem a mindennapjaink része. A mélytanuláson alapuló gépi gondolkodás növeli a produktivitást, kiküszöböli az emberi hibákat, takarékoskodik a szűkösen rendelkezésre álló munkaerővel, és ami közel sem mellékes, segít a fenntarthatóságban. Egyre több startup is jelentkezik a fémmegmunkálás szén-dioxid-lábnyomát mérsékelni hivatott AI-megoldással.

Fiatal innovatív vállalatként többek között a négy éve alakult München melletti Gerotor cég is bemutatott energiatakarékos megoldást, a Forma-1-es autóverseny-sorozatból ismert úgynevezett KERS-hez (Kinetic Energy Recovery Systems) hasonlatos energia-visszanyeréssel és a termelésbe való újbóli betáplálással. Ahelyett, hogy a felesleges villamos energia hővé alakulna, vagy gazdaságtalanul visszajuttatnák a hálózatba, egy innovatív lendkerekes megoldás a gép DC közbenső körében eltárolja és igény szerint felhasználhatóvá teszi. Ezzel akár 60 százalékkal is csökkenteni tudja az áramfelhasználást, végső soron a termelés CO2-lábnyomát. A tároló amellett, hogy a csúcsterhelést menedzseli, a hálózatban tipikus előforduló maximum 15 másodperces áramkieséseket a termelés megzavarása nélkül áthidalja.

És ahol a mesterséges intelligencia a képbe kerül, az az egyetemi együttműködésben folyó legújabb fejlesztésük. Az AI az áramprofil alapján felismeri az adott géphez tartozó optimumot, majd külső vezérlőparancsok nélkül, önállóan beállítja a maximálisan energiahatékony működést. Még az azonos gyártási programon dolgozó megegyező típusú szerszámgépek áramprofiljában is különbségek fedezhetők fel, amelyek azonosítása kedvezően hat a karbantartás optimalizálására is.

A nemrégiben napvilágot látott digitális megoldások sora hosszan folytatható. Hogy csak néhány példát emeljünk ki a startupok fejlesztései közül, megemlíthetők a fenntarthatóság szintjét értékelő és a fenntartható fejlesztések finanszírozását támogató rendszerek, az üzleti folyamatok öntanuló automatizálása, a gépkezelőknek segítséget nyújtó öntanuló asszisztenciarendszerek az emberi tapasztalat és a gépi tanulás kombinálásával, a mesterséges intelligencián alapuló automatikus hibafelismerés gépi látással és képfeldolgozással működő felügyeleti folyamatokban vagy az intelligens képzési platform az oktatási szerkezet automatikus kidolgozásával.

A szerszámfejlesztés irányvonalai a Walternél összhangban állnak a környezetvédelmi célkitűzésekkel. A szerszámok kialakításának módosítása, az új bevonatok, megmunkálási stratégiák és digitális megoldások bevezetése mind fontos momentum a CO2-gáz kibocsátásának csökkentésében a velük végzett megmunkálási folyamatok során. A Walter Green programja részeként bizonyos marószerszámok (például Xtra·tec XT sorozat) gyártása és ellátási lánca is CO2-kompenzált. Az iCut szoftver pedig a folyamatok optimalizálásában rejlő lehetőségeket használja ki. Lehetővé teszi az egy munkadarabra eső megmunkálási idő jelentős csökkentését azzal, hogy adaptív előtoláskontrollja a valós idejű bejövő gépadatokat elemzi, és a megmunkálást ennek megfelelően módosítja.

Forrás: VDW/Walter

Optimális energiahatékonyság ipari berendezések számára nagy teljesítményű tárolóval

Recommended Posts