Elképesztő technikai teljesítmény, sőt, művészet spagettiből fél tonna teherbírású szerkezetet építeni. A tésztahídépítő világbajnokságon éppen ezt teszik rátermett fiatalok.

Egy erős és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen alapanyagból készül, komoly mérnöki feladat. A tésztából konstruált hidak versenye több évtizedes hagyományra tekint vissza, európai és tengerentúli mérnökképző intézményekben rendeznek ilyen megmérettetéseket. Az első nemzetközi versenyt 2005-ben hirdették meg, majd hat év elteltével a Reccs néven ismertté vált hazai kezdeményezés világbajnoksággá nőtte ki magát, és mára elmondható, hogy az Óbudai Egyetem Bánki Karának kiírása a világ legszínvonalasabb tésztahídépítő versenye.
De miért is olyan különleges az a tésztahíd, amelyet a felsőoktatási intézményekből nevezett hallgatói csoportoknak meg kell építeni? A Reccs szabályai rendkívül szigorúan határolják körbe azokat a kereteket, amelyek között az építők dolgozhatnak. 1 kg kereskedelmi forgalomban kapható vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztát használhatnak fel, és kötőelemként tetszőleges ragasztót hívhatnak segítségül. A párhuzamos szálakat azonban tilos hosszában egymáshoz ragasztani. A hídszerkezet magassága nem haladhatja meg a 600 mm-t, fesztávjának pontosan 1000 mm-nek kell lennie, maximális hossza 1300 mm, szélessége pedig nem lehet több 130 mm-nél. A hídon ki kell alakítani egy folytonos, 50 mm széles, tésztából készült útfelületet a teljes hosszban, amelyen egy meghatározott hasábot akadálymentesen végig lehet tolni.
A feladat próbára teszi a hallgatók tudását, a tésztaszerkezet megtervezése és megépítése komoly mérnöki feladat. A sikeres szerepléshez összehangolt csapatmunkára, kitartásra, alapos kapcsolódó műszaki ismeretekre és erős motivációra van szükség. Az elkészült alkotást különféle szempontok szerint zsűri értékeli, amelynek során mindenki leginkább a teherbírásra kíváncsi: a hidat középen, függőleges erővel terhelik, és a terhelő erőt folyamatosan növelik addig, amíg a konstrukció el nem törik. A világcsúcsot a Bánki Kar egyik csapata tartja, szinte hihetetlen, de 570,3 kilogramm teherbírással.
Idén május 23-án rendezték meg az Óbudai Egyetemen a Reccset, amelyre 11 országból 19 csapat nevezett, összesen 22 tésztahíddal. Ugyan a 2013-ban felállított világcsúcs nem került veszélybe, de a versenyzők 2019-ben is bebizonyították, hogy pontos tervezéssel óriási terhelést bírhat ki az egy kilogramm tésztából készült híd. Az első helyen az Ipymideast elnevezésű török csapat végzett, amelynek spagettiszerkezete 482,5 kg-os terhelést állt ki.

A dolog extrémitását jól tükrözik a számok. Az idei évig a versenyen összesen 17 ország vett részt, 150 csapattal. A teamekben közel 350 hallgató 190 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen több mint 36 tonna terhelést bírtak el.

Forrás: reccs.hu

PPH Media | Starski

 

Recommended Posts